Νέα πρωτοβουλία για περαιτέρω μείωση 10% της ζάχαρης μέχρι το 2025, με έτος αναφοράς το 2019
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), στο πλαίσιο προηγούμενης πρωτοβουλίας του το 2018, κατόρθωσε να πετύχει μείωση της ζάχαρης σε ποσοστό -12% (με στόχο μείωσης ζάχαρης 10%) στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά, μέχρι το 2020, με έτος αναφοράς το 2015[1].
Φέτος αναλαμβάνει εκ νέου εθελοντική δέσμευση για περαιτέρω μείωση κατά 10% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεχόμενο φρούτου 0-24,9%), παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών/Μελών του μέχρι το 2025, με έτος αναφοράς, το 2019.
Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των Κρατών – Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων και στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της ζάχαρης.
Παράλληλα, προστίθεται στις προσπάθειες μείωσης της ζάχαρης στο πλαίσιο της νέας δέσμευσης που ανέλαβε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) τον Ιούνιο του 2021, για περαιτέρω μείωση των πρόσθετων σακχάρων στα αναψυκτικά κατά 10% για την περίοδο 2019-2025 στην ΕΕ-27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει μείωση κατά 13,3% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015, και μείωση κατά 14,6% την χρονική περίοδο 2015 -2019.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά ουσιαστικών δράσεων που υλοποιεί ο ΣΕΒΑ παράλληλα με την ανασύνθεση, όπως:
- ευδιάκριτη διατροφική επισήμανση,
- υπεύθυνο marketing (δε διαφημίζουμε σε παιδιά κάτω των 13 ετών),
- προώθηση νέων προϊοντικών επιλογών με μειωμένες ή καθόλου θερμίδες,
- αύξηση της διαθεσιμότητας μικρότερων συσκευασιών.
[1] Στοιχεία από Global Data (Φεβρουάριος 2022).