ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πρόσφατα επιβεβαίωσε εκ νέου την ασφάλεια της ασπαρτάμης με Επιστημονική Γνωμοδότηση που συνέταξε τον Δεκέμβριο του 2013.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής για τα Πρόσθετα Τροφίμων της EFSA Alicja Mortensen: «Η παρούσα γνωμοδότηση αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις κινδύνων για την κατανάλωση ασπαρτάμης που έχει αναληφθεί ποτέ. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο επιστημονικό υπόβαθρο του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της Ε.Ε. και τη ρύθμιση των πρόσθετων τροφίμων».
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα συστατικά τροφίμων, με περισσότερες από 200 μελέτες να επιβεβαιώνουν την ασφάλειά της, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως ως ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό για περισσότερα από 30 χρόνια.