Οικονομικό και Κοινωνικό Αποτύπωμα – Μελέτη ΙΟΒΕ 2021.
Για να διαβάσετε την έρευνα του ΙΟΒΕ πατήστε εδώ.
Οικονομικό και Κοινωνικό Αποτύπωμα – Μελέτη ΙΟΒΕ 2021.
Για να διαβάσετε την έρευνα του ΙΟΒΕ πατήστε εδώ.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), στο πλαίσιο προηγούμενης πρωτοβουλίας του το 2018, κατόρθωσε να πετύχει μείωση της ζάχαρης σε ποσοστό -12% (με στόχο μείωσης ζάχαρης 10%) στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά, μέχρι το 2020, με έτος αναφοράς το 2015[1].
Φέτος αναλαμβάνει εκ νέου εθελοντική δέσμευση για περαιτέρω μείωση κατά 10% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεχόμενο φρούτου 0-24,9%), παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών/Μελών του μέχρι το 2025, με έτος αναφοράς, το 2019.
Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των Κρατών – Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων και στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της ζάχαρης.
Παράλληλα, προστίθεται στις προσπάθειες μείωσης της ζάχαρης στο πλαίσιο της νέας δέσμευσης που ανέλαβε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) τον Ιούνιο του 2021, για περαιτέρω μείωση των πρόσθετων σακχάρων στα αναψυκτικά κατά 10% για την περίοδο 2019-2025 στην ΕΕ-27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει μείωση κατά 13,3% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015, και μείωση κατά 14,6% την χρονική περίοδο 2015 -2019.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά ουσιαστικών δράσεων που υλοποιεί ο ΣΕΒΑ παράλληλα με την ανασύνθεση, όπως:
[1] Στοιχεία από Global Data (Φεβρουάριος 2022).
Aθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2021. Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), αναδείχτηκε μετά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή του, στις 10 Φεβρουαρίου 2021.
Το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα και η σύνθεσή του για την διετία 2021 – 2023 έχει ως εξής:
Πρόεδρος :
Αγγελική Πατρούμπα (COCA – COLA 3 ΕΨΙΛΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ),
Αντιπρόεδρος :
Σοφία Μουσδράκα (PEPSICO HELLAS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ),
Γενικός Γραμματέας :
Μιχάλης Τσαούτος (ΕΨΑ ΑΕ),
Ταμίας :
Γεώργιος Κουρτίδης (ΑΦΟΙ Γ. ΚΟΥΡΤΙΔΗ ΑΕ)
Μέλη :
Διονυσία Ηλιοπούλου (COCA – COLA ΕΛΛΑΣ ΑΕ),
Ανδρέας Συμεώνογλου (RED BULL HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ)
Για να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την ύπαρξη πιθανού συσχετισμού ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών και στην εμφάνιση αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας. Ωστόσο, η μελέτη δεν παρέχει στοιχεία αιτιότητας, όπως παραδέχονται και οι συγγραφείς.
Η κατανάλωση αναψυκτικών είναι ασφαλής στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής. Ο κλάδος των αναψυκτικών αναγνωρίζει τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Για το λόγο αυτό έχουμε ηγηθεί της προσπάθειας για μείωση των θερμίδων και της ζάχαρης στα προϊόντα μας.
Ο κλάδος των αναψυκτικών είναι ο μοναδικός κλάδος στην Ευρώπη που έχει δεσμευτεί επίσημα για την υλοποίηση του στόχου της ΕΕ για μείωση των προστιθέμενων σακχάρων κατά 10% στα προϊόντα του, μέχρι το 2020. Ο κλάδος έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτή τη δέσμευση και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στην εθελοντική του δέσμευση. Μια ενδιάμεση αξιολόγηση -που διεξήχθη από τρίτους, την ελεγκτική εταιρεία GlobalData- διαπίστωσε ότι το μέσο επίπεδο ζάχαρης στα αναψυκτικά στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 11,9% το διάστημα 2015-2017.
Σύμφωνα με όλες τις κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές υγείας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες είναι ασφαλή.
Αθήνα 23/10/2018. O Σύνδεσμος αναγνωρίζοντας τη μεγάλη περιβαλλοντική ανάγκη για εξάλειψη των αποβλήτων στους ωκεανούς, έχει θέσει ως διαρκή προτεραιότητα του κλάδου τη μείωση των απορριμμάτων καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής και διανομής των προϊόντων αλλά και την αποτελεσματικότερη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, την αύξηση της χρήσης των ανακυκλωμένων υλικών και την πλήρη ανακύκλωση των υλικών.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Αθήνα 18.07.2018. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) ενημερώνει για την χρήση γλυκαντικών ουσιών με χαμηλή θερμιδική αξία στα αναψυκτικά.
Για το σχετικό infographic πατήστε εδώ.
Αθήνα 20.06.2018. Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των Κρατών – Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων και στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της ζάχαρης . Παράλληλα, προστίθεται στις προσπάθειες μείωσης της ζάχαρης στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) τον Φεβρουάριο 2017.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ και για το σχετικό infographic πατήστε εδώ .
Η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποτυπώνει την ουσιαστική συμβολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Αναψυκτικών και Χυμών στη στήριξη της τοπικής παραγωγής και στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, με αίσθημα ευθύνης για το κοινωνικό σύνολο.
Πατήστε εδώ για το σχετικό φυλλάδιο.
Βρυξέλες, 6 Σεπτεμβρίου 2017. Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών , που εκπροσωπείται από την Ένωση των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Αναψυκτικών (UNESDA), σήμερα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει εθελοντικά την πώληση ροφημάτων που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δέσμευση αυτή αποτελεί συνέχεια της μακροχρόνιας δέσμευσης της βιομηχανίας για τη διαφήμιση στα παιδιά και τους εφήβους, και επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα πολιτική – που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2006 – της μη πώλησης αναψυκτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της μη διαφήμισης των αναψυκτικών σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
Βρυξέλλες, 7 Φεβρουαρίου 2017. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα προστιθέμενα σάκχαρα των προϊόντων της κατά ακόμη 10% έως το 2020. Η δέσμευση θα εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών για την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των Κρατών Μελών και τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπήςγια μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων και στη μείωση της ζάχαρης.
© ΣΕΒΑ 2024 · Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.